21 Mayıs 2018 Pazartesi

Kuveytte Yaşamak?

Kuveyt’te yaşam şartları ve iş fırsatları

Kuveyt, Arabistan yarımadasının kuzeydoğusunda yaklaşık Eskişehir kadar bir toprak büyüklüğüne sahip, nüfusu 3 milyon civarında olan küçük bir Arap ülkesidir.

 Kuveyt Ekonomisi


Dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biri olup yeraltı kaynakları bakımından en zengin ülkelerinden birisi konumundadır.
1990 yılında Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak tarafından işgal edilen ülke, 7 aylık savaşın ardından Amerika’nın müdahalesi ile tekrar bağımsızlığına kavuşmuş, ancak savaş sonucu ülke harabeye dönmüş ve yaşanılmaz duruma gelmiştir.
Savaş sonrası yaralarını hızla sarmak için başta Türkiye olmak üzere bir çok yabancı ülkeden başta inşaat ve sanayi yatırımları olmak üzere ülkeye çok ciddi bir beyin göçü ve şantiyelerde çalışacak iş gücü göçü yaşanmıştır. Hala yaralarını sarmaya çalışan ülkede yatırımlar hız kesmeden devam etmekte, çalışan kesimin çoğunluğunu Asya ve Avrupa ülkelerinden çalışmak için gelen yabancılar oluşturmaktadır.
İhracatının %95’ini petrol ve petrol ürünleri oluşturmaktadır.
Dünyanın en zengin 7. ülkesi olarak görülmektedir.

Sosyal Yaşam :)


Ülkenin zenginliği sosyal hayata da yansıdığı için Kuveyt’te yaşam koşulları oldukça pahalıdır.
Kazançlar yüksek olduğu oranda giderler de oldukça yüksektir. Yaşanılabilir küçük bir evin kirası 1.000 dolardan başlamaktadır. Yine günlük yaşam koşulları için yemek-ulaşım-faturalar aylık yaklaşık 1.000 dolar gözden çıkarmak gerekiyor.
Diğer Arap ülkelerine göre yabancılar biraz daha rahat olup yabancı bayanların başını kapatmasına gerek yoktur. Ramazanda oruç tutmak zorunlu olmasa da sokakta yeyip içmek hoş karşılanmıyor. Ayrıca ramazanda iftar saatine kadar restoranlar kapalı durumdadır.
Ülkede alkol satışı yapılmamaktadır.
Amerikalı çalışanların fazlalığı Amerikan kültürünün ülkeye yayılmasına çok fazla katkı sağlamıştır. Birçok Amerikan koleji, restoranları ve kafeleri mevcut olup çalışanların eşleri ve çocukları bu tarz mekanlarda sosyalleşmektedir.
Sıcaklık çok yüksek olup yaz mevsiminde 50 dereceleri görmekte, kışın ise 30 derecelerin altına nadiren inmektedir. Bundan dolayı, Türkiye’deki gibi sokakta yaşam anlayışı pek yoktur. Daha çok alışveriş merkezleri tercih edilmektedir. Alışveriş merkezlerinde klimalar çok güçlü çalıştırılmaktadır. Bazen üşüyebilirsiniz. Hasta olmamak için dikkat etmek lazım.

İş İmkanları(Önemli) 

Çok fazla Amerikalı çalışan mevcuttur.
Hindistanlı, Nepalli, Bangladeşli ve kısmen Türkiyeli çalışanlar genelde mavi yakalı olup  işçi konumunda çalışmaktadır. Ancak Avrupalı ve Amerikalı çalışanların tümü ve kısmen Türkler beyaz yakalı olarak ara kademe ve üst kademe yönetici pozisyonlarında çalışmaktadır.
İşçi olarak gitmek isteyenler çalıştığı firma aracılığı ile çalışma ve oturum izni alması gerekmektedir. Her isteyen gidip çalışamıyor. Mutlaka bir kefil gerekiyor. Yani size referans olan, sizin için orada çalışabileceğinize kanaat getiren biri olmalı. Bu da genelde işveren oluyor.
İşçi maaşları ülkelere göre değişmektedir. Türk işçilerin maaşları 1.500 dolardan başlıyor, 3.000 dolara kadar çıkıyor. Beyaz yakalı çalışanların maaşları ise 3-4 bin dolardan başlıyor.

Neler Yapılabilir?


Ülkede en büyük geçim kaynağı petrokimya sektörü olduğu için bu sektörde beyaz yakalı çalışanlar genelde ya Arap, ya Avrupalı yada Amerikalıdır. İşçiler ise daha çok Asya ülkelerinden gelen Bangladeş, Nepal, Hindistan gibi ülkelerin vatandaşlarından oluşmaktadır.
Türkler genellikle inşaat sektöründe çalışmaktadır. Daha çok usta ve kalfa pozisyonlarında çalışan Türkler, en fazla kalıp, sıva, demir bağlama, elektrik-su-doğalgaz tesisatı- fayans ve doğrama işleri gibi alanlarda tercih edilmektedir.
İnşaat sektörü dışında en fazla turizm sektöründe ve gıda sektöründe aşçı, kebapçı, fırıncı gibi işlerde çok fazla çalışan Türk vardır.
Yine hizmet sektöründe, tezgahtarlık, kuaförlük ve şoförlük gibi meslekler de sıkça görülmektedir.

Detaylı kuveyt gezi rehberi

Kuveyt Hakkında Temel Bilgiler


Gelişmekte olan Kuveyt’te, dini emir ve görüşlere uygun bir yaşam düzeni kurulmuş. Bu düzen için ne çok baskıcı ne de çok rahat bir düzen diyebiliriz. Erkeklerin 4 kadınla evlenebildiği bu şehirde, kadınların çok açık giyinmedikleri takdirde ne giydiklerine karışılmaz. Tarık Recep İslam Sanatları Müzesi, Kuveyt Bilim Merkezi, Kuveyt Kuleleri, Kuveyt Milli Müzesi, Mescid-i Kabir (Büyük Cami) gibi hem dini hem kültürel gezilecek, görülecek birçok yeri var. Kuveyt’i gezmek için 3 ya da 4 gün yeterli olur. Ayrıca büyük çoğunluk yabancı çalışanlardan olduğu için bir Türk ile karşılaşma olasılığınız çok yüksek. Kuveyt’te halkın resmi dili Arapça olmasına rağmen büyük çoğunluk İngilizceyi çok iyi konuşabilir. Ayrıca şehir oldukça pahalı. 1 KWD=9,5 TRY olarak hesaplanıyor. Tarık Recep İslam Sanatları Müzesi; yaklaşık 50 yıllık zaman diliminden kalma 30.000’i aşkın eser sergilenmekte. Eski İslam dönemlerinden kalan kıyafetlere kadar sergilendiği bu müze mutlaka ziyaret edilmeli. Kuveyt Bilim Müzesi; Körfez bölgesi olan Salmiya’da yer alan bu müze eğitim merkezi olarak kullanılıyor. İçerisinde 100 farklı canlının olduğu Ortadoğu’nun en büyük akvaryumu bu müze içerisinde. Kuveyt Kuleleri; 1979 da resmi bir törenle açılan kuleler şehrin sembolü olmuş. Son zamanlarda tekrar bir tadilata girip geri açılan bu kulelerden birinde çok şık bir restoran bulunuyor. Kuveyt Milli Müzesi; Tamamen Arap mimarisine uygun olarak yapılan, Arap tarihi, kültürü hakkında her şeyi barındıran bu müzeye girdikten sonra çıkmak istemeyeceksiniz. Mescid-i Kabir (Büyük Cami); Kubbesi Allah’ın 99 adıyla çevrili bu camide 10 bin kişi aynı anda namaz kılabiliyor. Bölgedeki en büyük camilerden olan bu camide üst katta 950 kişilik bayanlara ayrılmış bir alan bulunuyor. :)

Ne Zaman Gezmeli :/

Kuveyt, yazları çok sıcak olan bir iklime sahip olduğundan, yaz dönemlerinde sıcaklık 40–45 dereceleri görüyor. İşte bu sebepten dolayı Kuveyt yazın gezmek için çok uygun bir yer olmayabilir. Kışın başlangıcından yaza kadar olan dönem yani kasım-aralık ve mart-nisan aylarında sıcaklık oldukça düşeceğinden bu tarihlerde Kuveyt’e gelip rahat rahat gezebilirsiniz.

Ulaşım


Haftanın her günü yaklaşık 3 saat süren Kuveyt–İstanbul seferleri düzenleniyor. Kuwait Public Transport Company (KPTC) en uygun ve en iyi ulaşım aracı bu araçlar olarak bilinir. Hızı ve dakikliği ile ünlü olan bu araçların ayrıca Hac ve Umre seferlerinin olduğunu biliyor muydunuz? Bu otobüsler dışında taksi, raylı sistem ve araç kiralama gibi klasik yöntemleri de şehir içinde ulaşım için kullanabilirsiniz.

Alışveriş

Kuveyt adeta bir alışveriş cennetidir. Fiyatlar aslında normal olmakla beraber size biraz fazla gelebilir. Şehrin her yerinde alışveriş merkezleri vardır. Bu alışveriş merkezlerinden en büyüğü Marina Mall’dır. Şehrin bizim kapalı çarşılarımıza benzeyen Souq adında oldukça turistik bir çarşısı var. İçerisinde kıyafet, baharat, hediyelik eşya binlerce şey olan bu çarşıdan sevdiklerinize ve kendine küçük küçük anılar alabilirsiniz. Başka kültürlere ait şeyleri sevenlerin buradaki her ürüne bayılacağına eminiz. Perşembe ve Cuma günleri resmi tatil olan Kuveyt’te mağazaların çoğu kapalı olur. Bazıları da Cuma günleri yarım gün çalışır. :(

Yemek Alışkanlıkları 

Et ve türevi yiyeceklerin ön planda olduğu Kuveyt’in yemek kültürü oldukça zengindir. Bir Kuveyt’linin sofrasında mutlaka pilav olmalı. Pilavı sadece yemek olarak yemezler. Pilav mutlaka bir et yemeğinin yanına yan yemek olarak yapılır ve yenir. Yani bir Türk’ün Kuveyt’e gittiğinde aç kalması neredeyse mümkün değil. Sıkı yapılan sabah kahvaltıları ve kahveye olan özel ilgileriyle Türk kültürüne oldukça yakınlar. Restoranlarda bahşiş verme zorunluluğu yok. Ülkede Çin lokantasından İtalyan Lokantasına her kültürün lokantasını bulmak mümkün. Geleneksel Kuveyt yemeklerinin yapıldığı restoran, yemek yerleri yok denecek kadar azalmış ve ülkede katı kural olarak alkol kesinlikle yasak.